Bezienswaardigheden, een stukje geschiedenis op een rij:
De Burcht
Midden in Leiden staat deze oude ringwald burcht uit de 9de eeuw.

Adres: Nieuwe Rijn

Morspoort
Leiden was ooit doorgankelijk via 8 stadspoorten. Er zijn er 2 over. De Morspoort en de Zijlpoort. De Morspoort is de westelijke poort en stamt uit 1669. De poort was ook een gelangere tijd een gevangenis waar de lijken van doodveroordeelde werden opgehangen om zo mensen af te schrikken een misdaad te plegen.

Adres: Morssingel

Gravensteen
Gebouwd in de 13de eeuw. Het diende als gevangenis voor de graven van Nederland en later in 1853 van de stad Leiden. Op het plein bij de Gravensteen werden doodstraffen uitgevoerd. Momenteel zit universiteit Leiden in het gebouw gevestigd. Adres: Pieterskerkhof 6

Verschillende kerken= Leiden kent veel verschillende kerken met ieder hun eigen verhaal. De bekendste:
Pieterskerk
Een 12de eeuwse gotische kerk van 900 jaar oud.

Adres: Kloksteeg 16

Hooglandse kerk
700 jaar oude gotische kerk.

Adres: Nieuwstraat 20

Wandelingen en rondvaarten:
Leidse loper
De Leidse loper is een wandeling rond de historische stukjes van Leiden, u komt langs 24 historische monumenten en gebouwen in Leiden.

Muurgedichtenwandeling
U kunt ook de keuze maken om de muurgedichtenwandeling te maken. Leiden kent maar liefst 107 muurgedichten in 34 talen. Het eerste gedicht verscheen in 1992 bij Nieuwsteeg 1.

Leidse hofjes
Er is ook nog een mogelijkheid een wandeling te maken langs de Leidse hofjes. Deze wandeling gaat langs 12 van de 35 hofjes in Leiden.

Rederij rembrandt
De stadsrondvaart van Leiden. Op een klassieke rondvaartsboot gaat u langs de mooie grachten en de gezellige stadshart van Leiden.

Opstap: Blauwepoortshaven 5